La clausura del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia va esdevenir un cap de setmana de Festa Major concentrada a la Plaça de la Vila
La Festa Major de Gràcia va tornar per tres dies a la Vila omplint-la de música, de guarnit i de cultura popular per tal de clausurar la programació del 200 aniversari de la festa que es va iniciar el maig del 2017
L’estrena del Màpping a la façana del Districte, que es va projectar cinc vegades al llarg del cap de setmana, va captivar el públic amb els efectes visuals que simulaven com la festa, personalitzada amb una ballarina, envaïa la Vila omplint-la de color i de guarnit. La projecció, creada pel ballarí i artista Toni Mira, va aconseguir captar l’esperit de la festa al llarg dels seus 200 anys, barrejant imatges antigues amb imatges de la darrera festa així com també amb dibuixos fets per alumnat dels centres d’educació primària de la Vila. A més a més, a la darrera projecció el màpping va acabar amb la presentació del cartell de la Festa Major 2018.
Els concerts revival que no es van poder per Festa Major a causa dels atemptats a les Rambles i que es van recuperar per la clausura, van ser tot un èxit de públic omplint la Plaça de la Vila a vessar de gent amb ganes de rememorar els concerts que es feien als envelats de la Plaça del Diamant i la Plaça del Sol a la dècada dels ’60. Dissabte, els Sirex i els Mustang van aconseguir fer moure els malucs a ritme de rock’n’roll a més d’un miler de persones de totes les edats -destacant la primera fila de fans d’edat avançada!-. Els Sirex al complet amb Leslie al capdavant, i els Mustang representats per Santi Carulla a la veu, van demostrar que malgrat els anys l’energia perdura i l’esperit del rock’n’roll no ha mort. Diumenge, els Lluïsos Cobla i la Cia. Loropardos van estrenar l’espectacle “És Festa Major!” en homenatge a La Trinca. Grans i petits van gaudir revivint com eren les festes majors als anys 50 i cantant els èxits dels Tres de Canet fins acabar tothom aixeca’t de la cadira i ballant a ritme de l’”Alegria, que és festa major”, himne de tota festa.
La cultura popular no va faltar tampoc al llarg del cap de setmana, representada amb el seguici que es va fer diumenge des de l’Espai Albert Musons -seu de la Fundació Festa Major de Gràcia- fins la Plaça de la Vila encapçalat pels Ministrers de la Vila de Gràcia que van tocar sens parar el “Toc d’Inici del Bicentenari”, creat per Jordi Fàbregas a partir de tres composicions tradicionals que el folklorista Joan Amades va relacionar amb la Vila de Gràcia. Aquesta agrupació, formada per músics de l’Orfeó Gracienc, dels tallers del CAT i de les Colles de Cultura, es va unir per primer cop per la inauguració de l’any del Bicentenari i va acompanyar també a la Fundació Festa Major de Gràcia a l’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, el juliol del 2017. Va ser tot un honor que aquesta peça creada expressament per l’ocasió formés part de la clausura del Bicentenari, per tal d’acabar-lo com es va començar. Van formar part també del seguici els Geganters de la Vila de Gràcia, el Drac de Gràcia, membres de les Colles de Cultura, festers i festeres i autoritats del Districte.
Els actes de clausura van acabar després de tres dies de plena activitat a la Plaça de la Vila amb la presentació del cartell de la Festa Major 2018. Es tanca una festa, per començar-ne una altra. A Gràcia, la festa, no acaba mai!