El Centre Artesà Tradicionà rius repetirà al LEM 2023 acollint el compositor i pianista Marcel Fabregat. Músic a cavall entre la música clà ssica i la contemporà nia, també és conegut pel seu vessant d’investigador sònic. L'any 2020 va gestar el seu primer treball en solitari, ‘Opia’, de carà cter atmosfèric, orgà nic i amb una escenografia immersiva espectacular. A la mateixa sessió, que tindrà lloc el 19 d’octubre, actuaran els barcelonins Fe Baido.
FE BAIDO
Fe Baido va néixer l’any 2018 com una banda de música experimental analògica. Un dels seus pilars bà sics és la convicció que la música i l’art poden ser un mitjà guaridor que permet connectar tant amb el nostre propi ésser com amb l’entorn i amb els altres. Aquest és un dels motors creatius del projecte i el fil conductor dels seus directes. Al LEM 2023, actuaran amb una formació composada per Pau Robert als sintetitzadors i els casets i Björt Rúnarsdóttir al violoncel i els pedals. Plegats creen un paisatge sonor que s’apropa a la música ambient, amb passatges melòdics que generen un clima que acompanya el públic perquè se submergeixi en un viatge Ãntim i introspectiu.
MARCEL FABREGAT
El compositor i productor Marcel Fabregat ha passat tota la vida compaginant la música clà ssica i la contemporà nia, mogut per la seva passió per investigar, trobar noves sonoritats i tractar qualsevol ambient sonor de manera orgà nica. Durant el confinament de 2020 va començar a gestar el seu primer treball en solitari, ‘Opia’, després de topar amb el ‘Dictionary of Obscure Sorrows’ de John Koenig, ple de paraules inventades per a descriure emocions que tots sentim però que sovint no sabem expressar. A partir d’aquà va compondre i produir l’à lbum, que es presenta en directe amb una escenografia original i única, un disseny de llums a mida i una instal·lació sonora totalment immersiva. Una hora de música atmosfèrica i orgà nica on el piano juga amb el so tractat de la veu, sintetitzadors, un mellotron i un salteri, un instrument medieval originari del sud-est asià tic.
LEM FESTIVAL
Organitzat per l’entitat Grà cia Territori Sonor, el Festival LEM és un dels festivals musicals més veterans de Catalunya, avalat per més de 25 anys de trajectòria. La seva primera edició fou el 1996. És el principal festival del paÃs dedicat a les músiques experimentals, és a dir, de totes aquelles manifestacions sonores que, en paraules de VÃctor Nubla (alma mater de Grà cia Territori Sonor) escapen a les “certeses formalsâ€, a la previsibilitat i a tota mena de convencions. El fet de tenir com a punt de partida el concepte de músiques experimentals, el converteix en un festival transversal que abraça gèneres tan diversos com ara l'electrònica experimental, el post-rock, el jazz d'avantguarda, la música contemporà nia, l'art sonor i, fins i tot, els vincles de la música experimental amb la poesia, el cinema, les arts plà stiques i la gastronomia.
El LEM és un certamen plenament integrat a la vida cultural i associativa del districte de Grà cia. És una activitat cultural que persegueix dinamitzar el mà xim nombre d'espais del barri per convertir-los en centres de cultura. En els darrers anys, el LEM ha estès la seva activitat a altres districtes de la ciutat. En aquest sentit, podem parlar del LEM com d'un festival de petit format, que prioritza el gaudi de la música des de la curta distà ncia i la recerca constant de nous espais per a la música en viu, siguin locals privats o equipaments públics.
www.instagram.com/graciaterritorisonor
lemfestival.wordpress.com