ELS CINC TEMES DEL XAVIER ROTA
Com ja han expressat moltes de les companyes que m'han precedit a la llista del Folk&Co, triar només 5 cançons és molt i molt difÃcil...
Les cançons de Nadal quan era un infant, les cançons de la Trinca o els vells Pescadors de l'Escala de ben petitet, la música de l'Elèctrica Dharma, The Beatles, Maria del Mar Bonet, Celtas Cortos, Leonard Cohen, Ovidi Montllor, Nirvana o Els Trobadors d'adolescent, i The Chieftains, Al Tall, Eleftheria Arvanitaki, Primera Nota, Els Ministrils del Rosselló, Planxty, Crescendo, Bratsch, Urbà lia Rurana, Llan de Cubel, El Pont d'ArcalÃs, L'Ham de Foc, Kroke, Uc, Roger Mas, Luar na Lubre, La Nova Euterpe, Clau de Lluna, Oskorri, Rosina de Pèira, Aksak, el Carles Mas i en Panxito amb la Cobla MÃnima, Capercaillie o El cau del Llop entre els 17 i els 20 anys, a les acaballes del s. XX.
Però ves per on, el fet d'anomenar en el parà graf anterior a més d'una trentena dels artistes que m'han marcat en els meus primers 20 anys, ja no em fa sentir tant malament. ;-)
Aquà va la meva selecció:
BALAGUÈRA: "Cruèla si tu'm vòs aimar" dins el disc La Votz deus Anjos: Polyphonies du Béarn & des Pyrénées gasconnes (2003, Alpha)
https://www.youtube.com/watch?v=jlWfJwA3mdAÂ
Moltes són les cançons del repertori polifònic occità que em fan esborronar: "Suu pont de Mirabèl" cantada per Vox Bigerri, "O mon paÃs" de Los de Laruntz o "La sobirana" de Los Pagalhós. Però trobo que Balaguèra la va clavar amb "Cruèla". L’autoria d'aquest cant s’atribueix al poeta bearnès Ciprian Desporrins (1698-1759), les composicions del qual van ressonar a la cort de LluÃs XV, rei de França i de Navarra (1715-1774). La sensibilitat, tendresa i puresa de Cruèla interpretada amb tota la força dels pastors dels Pirineus.
PEP GIMENO "BOTIFARRA": "Malaguenya de Barxeta" dins el disc Si em pose a cantar cançons (2006, Cambra Records)
https://youtu.be/0l6VE8wM3H8
Al Pep Gimeno "Botifarra" el vaig escoltar per primer cop l'any 2000 en el disc Cants i balls de la Costera editat per l'Escola de Danses de Xà tiva (Caixa Ontinyent, 2000). La Malaguenya de Barxeta és segurament una de les peces més populars del repertori del "Botifarra". En ella hi trobo unes quantes virtuts que m'han marcat: l'estil del cant, la música pel ball, l'orgull i respecte pel patrimoni oral i l'adaptació als nous temps sense perdre les arrels.
JULIE FOWLIS & MUIREANN NIC AMHLAOIBH: "Tha'm buntáta mór / An Bairille / Boc liath nan gobhar" dins el disc Dual (2008, Machair Records)
https://youtu.be/raOhfgsft8I
L'escocesa Julie Fowlis i l'irlandesa Muireann Nic Amhlaoibh són dues de les mà ximes exponents del "puirt à beul" (mouth music), forma de música cantada originà ria d'Escòcia, Irlanda i els territoris americans de l'illa de Cap Bretó i Nova Escòcia. Cantar per ballar, amb unes veus increïbles i a més fer-ho reivindicant la llengua materna del gaèlic escocès i irlandès.
Per gaudir-ne...
BELDA & SANJOSEX: "La dida", del disc Cà ntut (2016, Bankrobber)
https://youtu.be/LIj0qDYuNCY
"La dida", una cançó que ja havien cantat els Uc en la seva magnÃfica versió eivissenca. En Carles Belda i en Carles Sanjosé recullen en el disc del Cà ntut aquest patrimoni musical i el transformen amb una sonoritat que, si bé és més moderna, conserva la tradició amb sensibilitat i respecte.Â
Fa estremir!
KEPA JUNKERA - CLAUDIO GABRIEL SANNA - FRANCA MASU - TENORE DI OROSEI: "Mariner" del disc FOK (2017, Satélite K)
https://youtu.be/KxOuIj_-b70
Una cançó que vaig conèixer fa molts anys de la mà de l'amic alguerès Claudio G. Sanna i el grup Cà lic, inclosa al seu disc La cançó catalana a Sardenya (Discmedi, 2002). En la versió del disc FOK el gran Kepa Junkera aconsegueix recrear el paisatge sonor de l'illa de Sardenya: els launeddas, les polifonies sardes, la cançó catalana del Claudio i la Franca, els Mamuthones i Issohadores... KEPA AURRERA!