Quan ve Corpus, hi ha concert de La Patum al C.A.T._
Un any més, i ja en són 23, el dijous abans de Corpus el C.A.T. acull el concert de les músiques de La Patum representades per la Banda del Memorial Ricard Cuadra. Un concert únic al món que només es pot gaudir per Corpus a la Plaça de Sant Pere de Berga i una setmana abans al Tradicionà rius al cor de la Vila de Grà cia. La primera part del concert d'aquest any incorporarà melodies queraltines, amb la interpretació d'obres d'autors berguedans com Sergi Cuenca, Roger Belmonte i Robert Agustina, per commemorar el centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. I la segona part, com sempre, un salt complet de Patum amb final de Tirabols. L’escenari del C.A.T. encabirà més de quaranta músics sota la direcció de Sergi Cuenca, que interpretaran la suite de melodies que acompanyen a un imaginari únic al món, on només a Berga i a la Vila de Grà cia es podrà gaudir.
Enguany,
La Violeta de Grà cia, també se suma als actes de La Patum i el proper dimarts 17 de maig a les 20 h organitza la projecció del documental "El foc inoblidable de La Patum" i tot seguit una taula rodona a cà rrec de Ramon Felipó, advocat, investigador de la cultura popular i bibliòfil.
La Patum. Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat_
Els músics són un component fonamental de la Festa, sobretot des de finals del segle XIX, quan les diferents melodies es van anar incorporant a La Patum. Actualment no es concep La Patum sense les músiques interpretades per la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga i la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga.
La major part de la música de la Festa és de carà cter popular; es tracta d’una música senzilla i en algun aspecte única i genial. Entre els músics patumaires cal destacar la figura de Joaquim Serra i Farriols, el ‘Quimserra’ (Berga, 1834-1906), autor de les músiques dels Turcs i Cavallets, els Plens i els Nans Nous. Ell fou qui va canviar radicalment el panorama musical de La Patum, modernitzant-lo definitivament.
També cal fer esment de Ricard Cuadra i Camprubà (Berga 1951-1997), que va organitzar el Concert de Música Oblidada de La Patum el 1993 per recuperar antigues peces que ja no s’interpretaven. L’èxit assolit amb la reintroducció, sense proposar-s’ho, d’obres que feia dècades que s’havien arraconat, va fer que aquest concert tingués continuïtat el 1995 i el 1997, amb la recuperació de noves partitures. La seva prematura mort, el mateix 1997, va fer que s’instituÃs el Memorial Ricard Cuadra, que continua la tasca que ell va deixar inacabada amb un concert anual el dissabte de la SantÃssima Trinitat. Grà cies a la iniciativa de Cuadra, aquell mateix any 1993 va ser el primer que les músiques de La Patum van pujar a l'escenari del Centre Artesà Tradicionà rius. Des d'aquell moment i fins avui dia, cada any el C.A.T. ha acollit el concert de les músiques aixà com també d'altres activitats.
Descarrega't el programa de La Patum 2016
Â