Festival Tradicionàrius
El Festival Folk Internacional Tradicionàrius, creat el 1988, consisteix originalment en un cicle de música tradicional catalana obert a formacions musicals dels Països Catalans i d’altres països des de 2003 —any de la seva internacionalització —que ha esdevingut un festival anual compacte al llarg de dotze setmanes. Suposa la participació de més de quaranta grups i solistes i la darrera edició ha mobilitzat al voltant de 12.000 espectadors. TRADICIONÀRIUS és ja en aquest moment una realitat reconeguda no només als Països Catalans, sinó també a la resta de l'Estat i amb notable projecció europea (fonamentalment França i Itàlia).
El Festival consisteix en una programació estable de concerts i ball folk les nits de dijous, divendres, dissabtes i diumenges i en diferents cicles: Les Vespres dels dimecres, a l’espai del Bar del C.A.T. en què diferents músics es troben per improvisar en un ambient distès i acabar la nit en una folk session; el cicle Folk als Mercats, en col·laboració amb els Mercats Municipals de Barcelona, que consisteix en amenitzar cinc dissabtes al matí els mercats de la Vila de Gràcia (L’Estrella, Lesseps, l’Abaceria Central i la Llibertat) amb grups de música folk; i per últim, el Tradicionàrius al Territori en col·laboració amb d’altres festivals i cicles veïns com el Rubrifolkum a Sant Boi de Llobregat, el Folkestoltes a Girona, el Garrotxinàrius a Olot i la Violinada a Argelaguer.
La col·laboració amb d’altres festivals i entitats de la ciutat és molt important pel Festival i és per això que cada any programem concerts i espectacles de gran format amb L’Auditori de Barcelona, el Festival BarnaSants, el Cicle Hamaques de la Casa Amèrica Catalunya o el Festival Cose di Amilcare del Club Tenco de San Remo, Itàlia. En el marc del Festival també s’hi programa el grup guanyador del Concurs Sons de la Mediterrània organitzat pel Grup Enderrock, la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament del Vendrell, Comèdia i el programa de Catalunya Ràdio Mans. El C.A.T. forma part de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia i en el marc del Festival programem el Cap de Setmana de les Illes, una de les festes més importants i multitudinàries de la Vila.
Programació regular de concerts
El C.A.T. porta a terme una programació regular de concerts amb la voluntat d'assolir l'estabilitat dels grups i solistes més rellevants que treballen en la divulgació i reelaboració de la música tradicional europea i amb més capacitat d'impacte sobre el públic potencial. Els condicionaments de l’espai obligaran a contemplar fórmules que van des de l'actuació singular fins l’activitat temàtica amb diferents durades i periodicitats. El C.A.T. procura que els noms més emblemàtics de la música tradicional estatal i europea alternin amb les propostes emergents de més impacte comercial i amb les propostes més innovadores emanades del país que, partint de la música tradicional, fusionen elements provinents d'altres gèneres.Durant els mesos d’abril a desembre, el C.A.T. acull una mitjana de 20.000 persones a les més de 250 activitats que programa.
Els dimecres al Bar del CAT
El Centre Artesà Tradicionàrius promou des de l’any 2010 un nou espai per a la música en directe, una proposta ben diferenciada de la programació de la sala-auditori del CAT, un espai amb unes característiques musicals i organitzatives ben singulars.
El Bar del CAT ha estat sempre punt de trobada de músics i aficionats. El bon ambient en aquest espai únic, històric i funcional, en el qual s’han gestat alguns dels projectes més innovadors de la música d’arrel al llarg dels anys de funcionament del Centre Artesà Tradicionàrius.
Un espai adient, també, per a la pràctica de la improvisació, els i les músics són benvinguts si volen afegir-se i passar una bona estona tocant.
Recuperant aquest esperit, el CAT es va proposar sistematitzar aquests encontres i programar cada dimecres una trobada de dos o tres músics perquè ens presentessin melodies comuns, interpretades per formacions instrumentals diverses i amb la voluntat de compartir amb un públic pròxim a l’escenari, el repertori més plural de la música folk.
És ja un clàssic de les Nits dels dimecres, trobar músics al petit escenari a El Bar del CAT en horari de 21,30 a 23,00 h. Les sessions són obertes i gratuïtes.
La capacitat de l’espai és d’aproximadament d’un centenar de persones, distribuïdes en taules, a peu dret o al costat de la barra. Així mateix és habitual enretirar algunes cadires i deixar un espai al fons per a ballar, si s’escau.
Durant la primavera i la tardor es programa el cicle de concerts de petit format,
La Taverna del C.A.T. i durant el Festival Tradicionàrius es programa el cicle d’improvisacions musicals, Les Vespres dels Dimecres.
La Plaça del Folk
Des de l’any 2005, el C.A.T. rep l’encàrrec del Districte per programar un dels espais significatius dins de la Festa Major de Gràcia, la plaça del Sol, que queda rebatejada com la Plaça del Folk. Música d’arrel, folk fusió, rumba, pop folk i propostes eclèctiques han passat per l’escenari durant totes les edicions. Els Catarres, Txarango, Germà Negre, La Troba Kung-Fú, Pepet i Marieta, Ítaca Band, El Pont d’Arcalís, Urbália Rurana, l’Orquestrina Trama, Morena... són alguns dels que han amenitzat les nits de festes a la Plaça del Folk. L’assistència de públic sol ser d’unes 6.000 persones durant els 7 dies.
Exposicions
El C.A.T. Centre Artesà Tradicionàrius acull i programa diverses exposicions durant l’any en col·laboració amb entitats i associacions com el Museu Etnològic de Barcelona, el Festival Càntut i el Dansàneu, FORCAT, l’Institut d’Estudis Fotogràfics, la Fundació Joan Amades, la Fundació de Festa Major, Casa de la Jota, Federació de Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, Colla Drac de Gràcia, Ara Va de Bo entre d’altres.
CAT EDICIONS
L'Associació Cultural TRAM neix el 1991 amb la finalitat de donar suport a projectes que tinguin la música i la cultura tradicionals com a eix. Participa i col·labora amb altres entitats i associacions del tot el país per a la realització de manifestacions artístiques i altres projectes relacionats amb el sector de la música tradicional. L'Associació disposa d’una línia d'edicions fonogràfiques en la qual hi ha publicat Les Violines, La Carrau, La Cobla Principal Del Llobregat, La Colla De Grallers La Pessigolla, Els Ministrers Del Cami Ral, etc. En l'edició bibliogràfica ha col·laborat com a productor de volums de referència com el Punt de Trobada (Recull de materials “d'ús intern"), el Mètode de viola de roda de Marc Egea o el de sac de gemecs de Jordi Vallverdú "Xufu".
Des de l’any 2015, amb la intenció de donar visibilitat a les músiques d’arrel i tradicionals en format de llibre, l’equip del CAT edita anualment un recull dedicat a àmbits relacionats amb la música d’arrel. Músiques de tabalers és la col·lecció que engloba les partitures de grups de tabalers de diferents estils i que durant el 2018 editarà el 3r llibre, i el recull dedicat als balls i les danses del Pirineu és un document que centralitza partitures de la zona de la Cerdanya i l’Alt Urgell. CATEdicions està preparant el volum III de Músiques de Tabalers amb el grup de percussió Percudium i el II volum Balls i danses del Pirineu dedicat a Ripollès, Vallespí i Garrotxa.
Llibres publicats per CATEDICIONS
Músiques de Tabalers, volum I: Atabalament. Tabalers del Barri Gòtic
Músiques de Tabalers, volum II: Kabum
Balls i danses del Pirineu, volum I: Pallars Jussà i Pallars Sobirà
Músiques de Tabalers, volum III: Percúdium
Balls i danses del Pirineu, volum II: La Garrotxa
Tallers de música i danses tradicionals del CAT
El Centre Artesà Tradicionàrius estructura una oferta formativa especialitzada, d'abast ciutadà, que configura una de les primeres amb caràcter permanent existent al país a similitud d'altres existents a l'estranger (el Conservatori Occità pot ser un bon referent). A partir de l'aprenentatge d'un instrument específic possibilita una exploració sistemàtica dels aspectes musicològics (història, composició, característiques tècniques...) de la música tradicional catalana a càrrec dels experts instrumentistes i pedagogs musicals més significats del país.
Els tallers són oberts a tothom i s’estructuren en nivells inicial, mig i avançat, més un quart nivell de manteniment per a aquells qui, havent assolit algun d’aquells tres nivells, vulguin seguir una pràctica regular del instrument. Els alumnes tenen l’opció de fer un taller en grup o bé individual. Un cop finalitzat el trimestre, tots els talleristes es reuneixen en una festa final en què demostren els aprenentatges que han assolit davant del públic en un format de concert-ball.
Els tallers d’instruments que oferim són: acordió diatònic, gralla, percussió, violí, viola de roda, sac de gemecs, gaita gallega, dolçaina, cançó tradicional, txalaparta, rondalla i sensibilització musical, aquest últim dirigit a infants de 3 a 7 anys. També oferim tallers de danses tradicionals catalanes i tallers de danses del món.
Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Arsèguel
L’any 2010 es va crear l’Escola Folk del Pirineu · Tallers d’Arsèguel amb seu al municipi d’Arsèguel (Alt Urgell), com a centre dedicat a la formació i promoció de la música i la dansa d’arrel tradicional a les comarques del Pirineu. Mesos abans de la inauguració —divendres, 5 de març de 2010 —es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament d’Arsèguel (propietari de l’immoble), i l’Associació Cultural TRAM (creadora del C.A.T. Centre Artesà Tradicionàrius, primer centre estable de música i dansa tradicional del país i gestora de l’Escola Folk del Pirineu).
Amb el terme folk volem expressar tot allò relacionat amb la nostra música i dansa tradicionals des d’una perspectiva contemporània que, sense menystenir la tradició, aporti noves propostes d’expressió de les nostres tradicions musicals. A l’Escola Folk del Pirineu ensenyem els instruments tradicionals —també, alguns d’estàndards —amb el material (cançons, melodies, balls...) que ens ha deixat la nostra tradició tot adaptant-lo i rellegint-lo amb les diferents aportacions, gustos, necessitats tècniques, conjuntures estètiques... de professors i alumnes.
L’Escola Folk del Pirineu · Tallers d’Arsèguel programa diferents activitats per dur a terme aquests objectius:
Folk a l’Escola: posa a l’abast de tothom l’aprenentatge dels instruments, cançons i danses tradicionals del nostre país als pobles i viles del Pirineu. Curs adreçat tant als alumnes de les escoles com als familiars i veïns; mainada, joves i adults.
Tallers de periodicitat mensual: improvisació modal, cançó tradicional, percussió per a colles de Cultura Popular.
Colònies per a Joves Intèrprets folk del Pirineu: Dies abans del cap de setmana del festival Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, l’Escola Folk del Pirineu · Tallers d’Arsèguel programa dos torns de colònies per a la preparació del repertori per al concert/ball del diumenge de la Trobada.
Curs regular de música i dansa tradicionals a la seu de l’Escola Folk del Pirineu -Tallers d’Arsèguel adreçat bàsicament als joves del territori. Aquests cursos es desenvolupen coincidint amb l’any acadèmic normal.
Classes magistrals periòdiques de música i dansa tradicional impartides per professorat de prestigi de qualsevol especialitat i procedència
L’Escola Folk del Pirineu gestiona una web amb tota l’actualitat folk i d’arrel del Pirineu, el Canal Baridana:
http://escolafolk.wixsite.com/canal-baridana