Conferència inaugural del cicle
L’aragonés en a mosica a cà rrec de Diago Lezaun ‘Bacilo’ músic gaiter i reconegut professor de música i llengua aragonesa amb la presentació de Pau Arbués, de l’Associació Cultural Colla de Charradors O Corrinche.
Davant de la complicada situació en què es troba l’aragonès, l’Associació Cultural Colla de Charradors O Corrinche ha organitzat el cicle de seminaris Aragonés en a Mosica durant el curs 2021-2022. Per inaugurar el cicle s’ha organitzat la conferència
L'Aragonès a la música tradicional a cà rrec de Diago Lezaun ‘Bacilo’ amb la presentació de Pau Arbués, el dia 26 de novembre a les 18.00 al CAT Tradicionà rius.
L’Associació Cultural Colla de Charradors O Corrinche organitza periòdicament seminaris al voltant de la llengua aragonesa. En aquestes sessions es tracten diferents aspectes com la toponÃmia, el vocabulari, les variants dialectals o el model d’estandarització però davant de la complicada situació en que es troba l’aragonès s’ha vist la necessitat d’impulsar una campanya de conscienciació sobre la realitat d’aquesta llengua.
La música és un mitjà d’expressió artÃstica on trobem reflectides moltes de les expressions identità ries de la llengua i on podem apreciar les seves particularitats. La música en aragonès, com en d´altres llengües, ve d’un bagatge patrimonial i arriba als nostres dies amb formes més modernes de creació que la mantenen viva.
Perquè un poble que canta mai no mor - Un pueblo que canta mai no s’amorta.
El seminari: L’Aragonès a la música tradicional
Si hi ha una manifestació cultural en la que ha resistit la llengua aragonesa és a la música. Tant als cançoners com a les recerques de tradició oral, fetes a les darreries del segle XX, es reflecteix la pervivència de la llengua. Aixà com en cançons infantils i jocs. Els darrers vint anys del segle XX neixen els grups de folk, i aquests incorporen la llengua aragonesa al seu repertori. La pionera és Hato de Foces des d’Osca, amb discos des de 1983. A Saragossa va néixer al 1986 La Orquestrina del Fabirol, amb nou treballs publicats des de 1989. Destaca el seu disc Me’n baxe ta tierra plana (1994), sencer en aragonès amb lletres compostes pels mateixos músics, i Ninonaninón (2005) amb cançons infantils. També per la mateixa època neix Biella Nuei, amb vuit treballs discogrà fics als que procuren ficar cançons de repertori tradicional aragonès. Altres grups que també canten o van cantar en aragonès: Chicotén, Taller de Música Altoaragonesa, Os mosicos d’as Cambras, La Ronda de Bolaña, Mosicaires, Cadiera Coixa, Olga y los Ministriles, Zarakatralla, La Chaminera, Bosnerau, Os Chotos o La Crica Folk Band.
2019 CharrÃn Charrán el programa en llengua aragonesa d’Aragón Cultura
Corporación Aragonesa de rà dio y televisión, entrevista a Diago Lezaun
https://www.cartv.es/aragoncultura/nuestra-cultura/charrin-charran-sale-de-aragon-para-conocer-la-situacion-de-la-lengua-asturiana