El 2017, després d’anys d’intents, l’Orchestra Fireluche va actuar al Dispositiu LEM. Aquesta banda de la Cellera de Ter (Girona) treballa amb eines convencionals, instruments clàssics i de cultures diverses, pianos de joguina, ginys curiosos... Arriba als 20 anys de carrera continuant amb el seu esperit deutor del de Pascal Comelade i un saber fer molt propi, amable però no naïf.
Després de publicar ‘Ataràxia’ el 2019 juntament amb Pau Riba, enguany presenten la seva continuació natural, ‘Segona florada’, un àlbum amb deu temes plens de referències familiars, enregistrats entre l’octubre de 2021 i el gener de 2022, curull de vida i de vida viscuda.
Hi destaca un Pau Riba poeta i narrador, en plena forma creativa i que, a mig camí entre el cant i el recitat, posa una veu emocionant i sincera a textos propis i aliens, escrits per a l’ocasió o recuperats, embolcallats amb la música sorprenent de l’Orchestra Fireluche. Entre elles hi ha ‘D’Aina’, la darrera cançó que va compondre Pau Riba, tot un sotrac dedicat a qui, durant setmanes, el va apeixar amb un gotet de llet materna cada dia.
@orchestrafireluche
LEM FESTIVAL
Organitzat per l’entitat Gràcia Territori Sonor, el Festival LEM és un dels festivals musicals més veterans de Catalunya, avalat per més de 25 anys de trajectòria. La seva primera edició fou el 1996. És el principal festival del país dedicat a les músiques experimentals, és a dir, de totes aquelles manifestacions sonores que, en paraules de Víctor Nubla (alma mater de Gràcia Territori Sonor) escapen a les “certeses formals”, a la previsibilitat i a tota mena de convencions. El fet de tenir com a punt de partida el concepte de músiques experimentals, el converteix en un festival transversal que abraça gèneres tan diversos com ara l'electrònica experimental, el post-rock, el jazz d'avantguarda, la música contemporània, l'art sonor i, fins i tot, els vincles de la música experimental amb la poesia, el cinema, les arts plàstiques i la gastronomia.
El LEM és un certamen plenament integrat a la vida cultural i associativa del districte de Gràcia. És una activitat cultural que persegueix dinamitzar el màxim nombre d'espais del barri per convertir-los en centres de cultura. En els darrers anys, el LEM ha estès la seva activitat a altres districtes de la ciutat. En aquest sentit, podem parlar del LEM com d'un festival de petit format, que prioritza el gaudi de la música des de la curta distància i la recerca constant de nous espais per a la música en viu, siguin locals privats o equipaments públics.
www.instagram.com/graciaterritorisonor
lemfestival.wordpress.com