L’Envelat als Jardinets de Grà cia acull l’exposició
Guarnir el món el món de festa. Espai urbà , espai humà , de Josep Fornés promoguda per la Fundació Festa Major en el marc de la programació del Bicentenari. I al Centre Artesà Tradicionà rius l’estrena del documental inèdit
L’última festa en llibertat sobre la Festa Major de 1935.
L’exposició proposa un recorregut emocional comparatiu per l’espai urbà que la festa transforma en espai humà en ciutats com Barcelona, València, Lisboa o MedellÃn. La mostra presenta gran quantitat d’elements etnogrà fics de les ciutats escollides: Grà cia, amb la seva Festa Major d’agost; València, amb les Falles de Sant Josep; el barri d’Alfama, amb les festes de Santo António; MedellÃn, «la más educada», amb l’emotiu Desfile de Silleteros de Santa Elena durant la Feria de las Flores. En els diferents à mbits trobarem objectes, fotografies i audiovisuals que ens mostraran la singularitat i el sentiment de les persones que fan i viuen la festa. A més, durant el mes de juliol se celebraran diverses activitats i festes dedicades a cada ciutat.
Com a activitat prèvia a la visita comentada pel comissari de l’exposició, al Centre Artesà Tradicionà rius  es projectarà un enregistrament domèstic de la Festa Major de 1935 de Francisco Rojo (germà del general Rojo, comandant en cap de l’Exèrcit de la Segona República Espanyola). Un document inèdit que ens permetrà conèixer
L’última festa en llibertat a partir de les imatges, del relat de l’autor, de diverses personalitats convidades a l’acte. Per contextualitzar el documental comptarem amb la participació de l’historiador Manuel Pérez Nespereira, de la documentalista Montserrat Garrich i dels balladors de l’Esbart Català de Dansaires. A continuació Josep Fornés conversarà amb la Sra. Teresa Rojo, filla del realitzador.
Com a contrapunt de la festa, l’exposició al vestÃbul del C.A.T. del Museu Etnològic de Barcelona
Fam i Guerra a Catalunya reflexiona sobre la ineludible situació en temps de guerra: l’escassetat d’aliments i les seves conseqüències. L’aproximació a aquesta realitat a partir d’elements quotidians ens permet posar en valor com, graciencs i gracienques, vam fer perdurar la Festa Major ininterrompudament fins arribar al 2017 i que enguany ens permet celebrar els 200 anys de Festa Major.
#GuarnirElMóndeFesta
Consulteu aquà la programació del Bicentenari:
bicentenari.festamajordegracia.cat