Un concert d’investigació i divulgació musical per a tots els públics
Dissabte 13 de desembre a les 22 h
Preu taquilla: 10 € / Anticipada 8 €
Amics del C.A.T. gratuï
Després de l’èxit del disc que Esteve Molero i la Cobla Marinada van dedicar a Nino Rota, ara apareix un nou projecte que adapta per a cobla la música d’un altre gran nom de la música universal com Manuel de Falla. Molero i la cobla La Principal del Llobregat han editat Manuel de Falla i Catalunya, un enregistrament que inclou també músiques d’altres compositors afins a l’univers del compositor gadità, com Pedrell, Vives, Toldrà, Serra i Moraleda. D’aquesta original proposta tractava el reportatge que ha sonat aquesta tarda al programa informatiu Notes de clàssica de Catalunya Música. Hi intervenien Esteve Molero, l’arranjador i responsable de la direcció musical del projecte, i Eduard Prats, representant, repertorista i fiscornaire de la cobla La Principal del Llobregat.
En aquest projecte es pretén fer un pas més en aquesta relació unint les melodies més conegudes de Manuel de Falla i el so més característic de Catalunya, el de la cobla. Esteve Molero (Medalla al Mèrit Sardanista 2011 per les seves aportacions a la música catalana), autor dels arranjaments, assumeix la direcció de la prestigiosa cobla La Principal del Llobregat (Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, 2004) en un concert on es barreja la música i la història.
Manuel de Falla
Manuel de Falla (Cádiz, 23 de novembre de 1876 – Córdoba, Argentina, 14 de novembre de 1946), l’autor peninsular més interpretat arreu del món, va portar de forma magistral la música popular hispànica a l’orquestra simfònica en obres com “El Amor Brujo”, “Noches en los Jardines de España” o “El Sombrero de Tres Picos”. Falla va mantenir una intensa relació amb Catalunya: el tortosí Felip Pedrell el va esperonar a investigar en el món del folklore; el compositor Amadeu Vives el va introduir en el món de la sarsuela; Santiago Rusiñol li va deixar la seva casa d’estiueig, “El cau ferrat” de Sitges, perquè enllestís les “Noches en los Jardines de España”; el director Eduard Toldrà li va estrenar vàries obres, i la seva última obra, inacabada tot i dedicar?hi anys de treball, és una òpera en català: “L’Atlàntida”, basada en el poema de 1877 del mateix títol de mossèn Jacint Verdaguer.
ESTEVE MOLERO I OLIVELLA
Llicenciat en Composició i Arranjaments de Jazz pel Conservatori de Rotterdam (Països Baixos, 2007) i en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, 1997). Guionista de Televisió de Catalunya en programes de divulgació musical con “Nydia” i “Sardana” i en documentals, en els darrers anys ha presentat diversos projectes innovadors en el món de la cobla. Aplaudits pel públic i elogiats per la crítica: “Els ritmes d’anada i tornada” (amb la cobla La Principal de Llobregat, 2009); “Els sons ancenstrals de la Mediterrània i el Mar Negre” (amb la cobla Jovenívola d’Agramunt i el cor de veus búlgares Dundakov, 2010); “La música de Nino Rota” i “Bou Revisted” (amb la cobla Marinada, 2011 i 2012 respectivament) són alguns d'aquests projectes.
La cobla La Principal de Llobregat
La cobla La Principal de Llobregat és una de les formacions més prestigioses en l’àmbit de la música de concert, ballets per a esbarts i ballades en aplecs i places de Catalunya. Fundada el 1929, ha tingut sempre una selecció dels millors instrumentistes i directors del moment: Jaume Vilà “Javimel”, Ferran Blanch, Josep Vilà, Àngel Pont, Josep Colomer o Jaume Vilà i Figueras (per anomenar alguns intèrprets), i Antoni Ros?Marbà, Salvador Brotons, Josep Lluís Moraleda, Alfred Cañamero, Daniel Antolí, Jordi León o Francesc Benítez (entre els directors). A més, ha col?laborat amb artistes com Manel Camp, Jorge Sarraute, el cor Lieder Càmera, l’Orfeó Català i els esbarts Dansaires de Rubí, Grup Mediterrània de Sant Cugat, Sant Martí de Barcelona, Santa Tecla de
Tarragona i amb l’Obra Sardanista Violetes del Bosc. Actualment la cobla, sota la direcció titular de Jordi León, l’integren: Josep Llauradó (flabiol), Jordi Vilaró i Jordi Campos (tibles), Pere Benítez i Xavier Cornellana (tenores), Jordi Serrano i Jordi Pons (trompetes), Eduard Prats (trombó), Ivan Babiloni i Josep Antoni Balada (fiscorns) i Àlex Roig (contrabaix).