Diumenge 9 de març a les 19 h – L’Auditori de Barcelona
El 2014 serà un any especial tant per a Escòcia com per a Catalunya. Tot i que els dos països parteixen d’unes situacions molt diferents, està clar que el ritme dels respectius referèndums d’autodeterminació marcarà l’agenda informativa. Més enllà de l’atzar polÃtic de cada nació, però, Escòcia i Catalunya comparteixen també la passió per la mirada profunda en les arrels de la pròpia tradició.
Per això el Tradicionà rius, la Fira Mediterrà nia de Manresa i L’Auditori de Barcelona han unit esforços per programar una jornada especialment dedicada a la unió musical d’ambdós territoris, amb el grup històric escocès Capercaille com a plat fort i amb la participació dels sempre poderosos RIU, els gaiters de la City of Barcelona Pipe Band i els Castellers de la Vila de Grà cia.
Capercaille
Els pioners de l’herència Celta
La formació escocesa Capercaille és una de les bandes més vibrants i emocionants en el camp de la música celta. Fundats fa més de trenta anys, van ser els pioners a l’hora de reposicionart l’herència musical d’Escòcia en un context d’auge de les músiques del món. Un viatge que, partint de l’antiga cultura gaèlica que els va inspirar, els ha dut a trepitjar tota mena d’auditoris. En el marc d’aquest concert Escòcia & Catalunya, Capercaille presentarà el seu disc At the Heart of it All, l’à lbum amb el qual han celebrat trenta anys revisant una sèrie de cançons històriques, que han enriquit amb un seguit d’arranjaments d’arrel contemporà nia i una multitud de col·laboradors de l’escena actual, com el grup Lau o la llegenda del banjo irlandès Gerry O’Connor.
RIU
Folk amb canya, fresc i renovador
RIU és un jove grup del Baix Llobregat format al 2010 que treballa la musica tradicional i popular dels Països Catalans des d’una perspectiva fresca i renovadora. Al seu segon disc Amb canya! continuen el camà que ja marcaven en el seu primer disc homònim. Sets de melodies populars dels Països Catalans, composicions pròpies i cançons populars com ara els Cigalons de Canalda i la Cançó de les Balances. I per què Amb canya!? Doncs perquè és aixà com entenen la música tradicional i popular amb la trempera i l’energia d’un grup jove que la revitalitza. Al directe d’Amb canya! hi podreu trobar la complicitat de RIU amb el públic i la fresca proposta renovadora de la que fan bandera i que ja han presentat per Euskal Herria, Galicia, França i els Països Catalans en més de 40 concerts.
The City of Barcelona Pipe Band
De les terres altes d’Escòcia a Barcelona
The City of Barcelona Pipe Band va néixer l’any 2004, quan una desena de persones interessades en la gaita de les terres altes d’Escòcia es van reunir per formar una pipe band Han actuat amb molta regularitat al pub Michael Collins i en multitud d’esdeveniments amb el seu aroma celta, tant a Catalunya com a Escòcia. Són un petent vehicle de comunicació cultural d’Escòcia i de l’esspencia celta, a través de l’únic idioma realment internacional, la música.
Castellers de la Vila de Grà cia
Cultura popular catalana
Els castells a Grà cia no són una cosa nova, sinó que hi ha referències històriques que daten ja des de finals del segle XIX fins a principis dels anys trenta del segle XX. Cap el 1890 es va constituir una colla formada per gent procedent del camp de Tarragona que migraren en motiu de la crisi de la fil·loxera, els Xiquets de Grà cia. Actualment són una colla puntera de la ciutat i ja han descarregat nombrosos castells de vuit i de nou.