El 13 d'octubre Grà cia dóna la benvinguda al cicle d'humor "Grà cia Riu". Una iniciativa que neix dels Equipaments Culturals de proximitat de la Vila per reivindicar l'humor com una eina de cohesió social. Cada equipament cultural del Districte oferirà diferents activitats com música, teatre, exposicions... i moltes sorpreses.
Al C.A.T. inaugurarem el cicle amb l'exposició produïda pel Museu Etnològic de Barcelona:
"Ordeno, mano i disposo. Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Grà cia" i amb una actuació musical a cà rrec de
Corrandes són Corrandes amb AnaÃs Falcó, Christian Simelio i Xavier Cols a l'acordió diatònic.
Ordeno, mano i disposo
Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Grà cia
Una exposició del
Museu Etnològic de Barcelona
Aquesta mostra que aprofundeix en certs aspectes d'una de les temà tiques que el caracteritzen: les festes populars. En aquest cas se centra en el carnaval i l'aborda des d'una perspectiva local –barcelonina– històrica i social. Pren com a punt de partida els bans satÃrics que, durant els anys 80, van redactar i difondre col·lectius de diferents barris, especialment el Consell dels Bulls de Grà cia. A partir d'aquesta expressió festiva i literà ria, s'inicia un repà s per la celebració del carnaval i les diferents etapes de prohibició, tolerà ncia i censura que va patir en el perÃode contemporani.
Des de la celebració més oficial, que baixava pel Passeig de Grà cia, fins als grups que s'aplegaven a parcs i fonts, passant pels carnavals de barri, es fa un retrat d'aquesta festa de disfresses, rues, balls, murgues i enterraments de la sardina fins a arribar al capÃtol dramà tic de la Guerra Civil i la seva prohibició.
El primer carnaval després de la dictadura, el de 1980, està encara fortament regulat per les autoritats, que prohibeixen les comparses i l'ús de mà scares fora dels actes oficials. Tot i aquestes limitacions, els diferents barris també duen a terme actes on s'hi manifesta la forma més punyent i transgressora d'aquesta festa, i que també recuperen l'antiga tradició dels bans satÃrics.
D'aquesta manera es recupera una tradició que és la més transgressora del calendari festiu: subversió en vestir, en l'ús de l'espai públic i també en la llibertat d'expressió, que aprofita tot el ritual de la proclamació del rei Carnestoltes i de l'enterrament de la sardina per criticar el poder, sempre des de l'humor, posant sobre la taula temà tiques d'actualitat.
Tot recordant que és la gent qui fa la festa, i que la festa fa societat, es contextualitzen els carnavals dels primers anys de la democrà cia dins les lluites veïnals i tot el procés de recuperació de la cultura popular tradicional.
Crèdits_
Aquesta exposició ha estat produïda pel Museu Etnològic de Barcelona i el Museu de Cultures del Món de Barcelona en col·laboració amb el Centre Artesà Tradicionà rius. Ha estat posible grà cies a les aportacions, les complicitats i el treball de moltes persones:
Â
Comissariat: Josep Fornés i Esteve León
Fotografies: Xavier Alamany, Josep Maria Contel, AFB, Arxiu Fotogrà fic de Barcelona, Arxiu familiar Fornés GarcÃa, Arxiu particular Anna Torner
Fons documentals:
Arxiu particular d'Anna Torner, Esteve León, Carme Pié, Antoni Fornés i Josep Fornés
Arxui Municipal del Districte de Grà cia
Agraïm sincerament a totes aquelles persones d’abans i ara, que han fet possible aquesta exposició: José LuÃs Alastruey, Anna Torner, Josep LluÃs, MartÃnez, Eduard Casals, Esteve León, Josep, M. Esteban, Jordi Cubillos, Salvador Fornés, Pilar Valero, Jordi Altarriba, Ricard Talens, Margarida Fornés, Carme Fornés, Jesús Pié, Carme Pié, Antoni Fornés, Xavier Atance, Carles Valero, Jordi Serchs, Jordi Fà bregas,Josep Fornés, David Fernà ndez, Maurici Rodón, Miquel Pecoustan, Xavier Thomas, Glòria Furdada, Anna Furdada, LluÃs Alegre, Evelio Gomez, Sara Peralta, Miquel Fernà ndez, Xavier Alamany, Urba GarcÃa, Eulà lia Ros, Berta Prats.
Disseny: Fons grà fic
Visites: del 13 d’octubre al 8 de novembre de 2016 al C.A.T.
Horari: de dilluns a divendres de 17 h a 21 h
Inauguració: dijous 13 d’octubre a les 20 h amb l’actuació musical de Corrandes són Corrandes
Una exposició del: