• Català
  • Castellano
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Centre Artesà Tradicionarius

Quiénes somos

Presentación

El Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) es va crear l'any 1993 a partir de la iniciativa de l'Associació Cultural TRAM (formada per músics i persones interessades en la promoció de la música i la cultura tradicional catalana) i de la proposta de l'Ajuntament de Barcelona per assumir la gestió d'un dels centres cívics de la xarxa pública de la ciutat (L'Artesà, al barri de Gràcia). En aquell moment TRAM ja acumulava una notable experiència organitzativa després de cinc edicions del Festival Tradicionàrius, la mostra més important de la música d'arrel tradicional arreu dels països de llengua catalana.

El C.A.T. Centre Artesà Tradicionàrius és un equipament públic de l'Ajuntament de Barcelona gestionat per l'Associació Cultural TRAM mitjançant un conveni el Districte de Gràcia; un conveni anual amb l’Institut de Cultura de Barcelona i diversos convenis i acords amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i l’Institut Català de les Empreses Culturals ICEC de la Generalitat de Catalunya.

En aquests anys el C.A.T. ha programat de forma regular concerts, balls i sessions d'improvisació i intercanvi entre solistes i grups. A més, amb periodicitat trimestral es programen tallers d'aprenentatge d'instruments (acordió diatònic, percussió, gralla, violí, flabiol...) i de dansa. Tot i que el seu àmbit preferent d'actuació és la música tradicional catalana, el C.A.T. incorpora a les seves programacions grups i solistes d'altres tradicions musicals. A banda de les de l'Estat espanyol, occitans, francesos, italians, irlandesos, grecs, etc. han participat a la programació de concerts.

L’Associació Cultural TRAM també gestiona l’Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Arsèguel, centre estable de música i danses tradicionals del Pirineu, a la Cerdanya, amb un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Arsèguel. Situada en dependències municipals de l’Ajuntament d’Arsèguel, l’Escola Folk programa Tallers d’Arsèguel ·  Caps de Setmana a l’Escola Folk del Pirineu, les Colònies per a Joves Intèrprets folk del Pirineu i els cursos de Folk a l’Escola.

Anualment la seu del C.A.T. acull uns 35.000 assistents i 584 alumnes dels Tallers de música i danses del C.A.T. L’escola Folk del Pirineu compta amb 400 alumnes entre el programa Folk a l’Escola i les Colònies per a Joves Intèrprets Folk del Pirineu. 

El C.A.T. també és la seu social de La Colla Monumental de Sant Medir, del grup de percussió gracienc Kabum, de la Coral Espígol, de l’associació FORCAT, Foment de la Rumba Catalana, de l’Associació de veïns de la Travessia de Sant Antoni i dels Ministrils del Camí Ral que cada any inauguren les Festes de la Mercè. I també seu d’assaig d’Els Tranquils, la Coral Espígol, Kabum, El Pont d’Arcalís i Trescant entre d’altres.

A més de les activitat pròpies del C.A.T., al llarg de la seva trajectòria l'Associació Cultural TRAM ha promogut i participat en el disseny i la programació d'altres iniciatives que es desenvolupen a diversos indrets de Catalunya: Solc al Lluçanès, el Tradicionàrius a la Pobla de Segur, a Roquetes i a Sa Pobla, Mallorca; el Roda Folk a Roda de Ter, el Festacarrer a Ondara al País Valencià, la MercèFolk a Barcelona Festes de la Mercè, Mercat de Música Viva de Vic, Réseau Europeen des Musiques et Danses Traditionnelles en col·laboració amb altres centres i entitats d’Europa com les Illes Shetland, Northumbria, Gascunya, Catalunya i Burkina Faso en el projecte ON THE LINE.

Actualment, els projectes en què col·labora són la Fira Mediterrània de Manresa, el Circuit Folc, el Festival BarnaSants, el Rubrifolkum, el Folkestoltes, Cultura Popular de l’Ajuntament, la xarxa de Cases de la Festa,  el cicle Hamaques de la Casa Amèrica Catalunya, el cicle de concerts Euskal Herria Sona de l’Euskal Etxea, la Festa Major de Gràcia, el Despertafolk, el Museu Etnològic, Cor de Carxofa, el Festival Cose di Amilcare entre molts d’altres.